21.oktoboer 2012: Her kommer vinter
Noen dager med lette snøfjon i lufta er en god påminnelse om at vinteren er i anmarsj. Bilen må få vinterdekkene på, og det er på tide å finne frem vinterklærne i skapet. Denne tida har alltid vært noe spesielt; du vet sesongens første konkurranser står for dør, og alltid stilles det samme spørsmålet: hvor godt forberedt er jeg?

Selv om jeg i snart to år ikke har gått ett eneste skøyteløp, så har jeg ofte tenkt på neste skøyteløp. At jeg gleder meg til å legge ned den jobben jeg vet behøves for å gå fort på skøyter. Dessverre så har jeg ikke helsa som kreves for dette lengre. Jeg har håpet lenge om at dette vil gå, men dessverre så blir jeg ikke frisk nok til at det er forsvarlig å drive med toppidrett. Synd, men livet må gå videre. Nå har jeg fått meg jobb og har mer enn nok å fylle dagene med! Begynte i den 1.oktober og har begynt å komme inn i nye hverdagsrutiner. Og selv om jeg har visst det før, så ser jeg i allefall nå hvor utrolig priveligerte toppidrettsutøvere er. Jeg vil takke utøvere som jeg har konkurrert mot for mange artige oppgjør, og alle som har fulgt meg og støttet meg gjennom mange år. Til slutt vil jeg takke alle sponsorer for å ha gjort satsningen min mulig. Tusen takk!
20.mars 2012: Nye erfaringer!
Nå er det gått en stund siden forrige oppdatering. En altfor lang stund faktisk! Skal prøve å oppdatere siden litt hyppigere framover, da jeg ofte får mail fra folk som lurer på hvordan det går. Det er jo hyggelig, men kan alltids legge ut litt info her også.

Helsa er stadig i bedring, jeg tar prøver hver 5-6 uke, og de siste prøvene viser at det ikke er langt igjen til det ser helt normalt ut. Dette er en tålmodighetsprøve av rang! Men nå er jeg over den perioden hvor jeg kjente etter bekreftelser på fremgang hver dag. Ikke det at jeg liker å få positive overraskelser av kroppen, men jeg har innsett at dette er noe som vil ta tid, og bare prøver å gjøre allrigte ting all den tid det tar å bli 100&.

Blant annet har jeg sett frem til å prøve meg på Birkebeinerrennet. Det har vært en gulrot for meg i vinter, hvor jeg ikke har kunne konkurrere på skøtyer. Så det har gjort at jeg har brukt skia mye i treninga i vinter. Det er en flott aktivitetsform som innebærer bruk av hele kroppen og sjansen for belastningsskader er minimal. Så på fredag fikk jeg muligheten til å prøve meg på de 54km fra Rena til Lillehammer. Det var en flott tur og opplevelse, og det er godt mulig jeg kommer til å gå igjen! Måtte stoppe etter ca 14km, og tapte en hel del tid på det, så 4.07 er jeg fornøyd med.

Ellers er jeg i ferd med å gjøre meg ferdig med studiene på HiBu (avd.Hønefoss) og gleder meg over det. Føles bra å snart være i mål! Når mai er omme håper jeg at formen er såpass at jeg kan trene for fullt igjen, og at jeg kan bare bruke tida mi på det igjen. Det er jo det jeg liker aller best!
5.oktober 2011: Endelig fine prøver
Nå er det gått 11 måneder siden jeg ble syk. I går fikk jeg beskjed om at prøvene endelig ser bra ut! Jeg har følt meg bedre de siste 2-3 ukene , og jeg er veldig glad for at prøvene bekrefter den følelsen jeg har hatt. Fortsatt så kan dagsformen variere noe, men det er jevnt over mye bedre enn det har vært. Nå er planen å trene litt mer systematisk, men fortsatt mest på lav intensitet, og ta nye prøver om en 6 ukers tid.

Nå som det er høstferie har jeg fått besøk av to søskenbarn, Magnus og Ola. De er her på treningssamling og jeg er imponert over hvor fort de "tar" ting. Og det er inspirerende!
04.08.2011: Sommer-is?
De siste 15 (i allefall!!) somrene har jeg vært på Hamar, på sommer-is i denne perioden. I år må jeg dessverre melde pass. Jeg føler meg ikke bra nok til å kunne snøre på meg jerna enda. Skøyter er så spesifikt. Det å bare kunne gå oppreist og såvidt kunne touche isen, er ikke skøyter for meg. Kan jeg ikke gjøre ting 100%, da venter jeg heller. Til formen er god nok til å kunne gå litt skikkelig! Sommeren er ferietid for mange, og benytter heller anledningen til å være med familie og venner i denne perioden, og vil jobbe hardt for å være på Hamar neste år. Med skøytene på!
30.6.2011: Oppdatering for juni.
Juni er snart over, og i løpet av den siste måneden har jeg kommet mer i gang med treninga. Dvs.nå trener jeg stort sett hver dag, med varighet på ca 1time. Varierer treningen mellom gåturer, lette løpeturer, kort og "lett" intervall og styrketrening. Syns ting går framover, og gleder meg til å komme i bedre form. Merker nesten forbedring fra uke til uke nå, og det er gledelig. Så nå er det bare å prøve å gjøre ting så bra jeg kan, slik at jeg ikke blir for sliten og heller ikke for lat.... Var en uke i Spania nylig med familien, og der var det sol og sommer. Deilig å få litt sol på kroppen og oppleve sommer`n slik den skal være: med sol, skyfri himmel og deilig temperatur! God sommer til dere alle!
03.05.2011: Ny vår, ny start.
Lenge siden siste oppdatering, det kommer rett og slett av at det ikke har skjedd så mye i mellomtida. Dvs: Har tatt prøver hver måned, og resultatene har sakte men sikkert blitt litt og litt bedre. Nå er det snart helt bra men det har tatt fryktelig lang tid syns jeg, og det er en sann tålmodighetsprøve da jeg sjelden har kunnet forutse hvordan dagen min vil bli.

Det som er postivt er at verdiene er såpass bra nå at jeg kan trene litt mer systematisk, uten at det er noe helsemessig farlig. Men jeg må bare trene rolig og såpass lite at jeg ikke blir sliten. (for da bryter jeg ned mer enn jeg bygger opp!) Jeg var hos lege i forrige uke, og fikk litt info om hvordan det ser ut for videre satsning. Det som er det store spørsmålet er hvordan kroppen min vil absorbere treninga. Nå har jeg slitt med dette i over 6mnd og hva det har gjort med kroppen og dens egenskaper (spesilelt til å hente seg inn igjen etter å blitt sliten) vet ikke spesialistene. Det kan gå bra, men det vet vi ikke før jeg har trent sammenhengende i en 3mnds tid.

Så det er planen nå, å trene lett i 3mnd tid, for så å ta en ny vurdering med legene. Jeg kommer fortsatt til å ta nye prøver hver mnd, for å se at verdiene er bra.

Selv om dette har vært kjedelige måneder så har jeg i allefall fått tid til å kjenne på lysten til å fortsette til Sochi 2014! Nå krysser jeg bare fingre og tær for at kroppen kommer til hektene igjen så jeg kan fortsette å gjøre det jeg liker aller best: gå fort rundt og rundt!
02.02.2011: Ledige billetter Inzell
Det finnes ledige billetter til VM i Inzell i Mars! Det er mulig å få kjøpt pakketurer som inneholder hotell i sentrum, fly og billetter til løpene (sitteplasser). Ta kontakt med min mor på 41 14 54 80 snarest hvis du er interessert!
01.02.2011: små steg....
... i riktig retning! Har ikke kjent framgang på mange mange uker. Men nå syns jeg at formen er bittelitt bedre. Det er bra! Gleder meg over den lille framgangen som er, nå slipper jeg i allefall å dra hjem etter halv dag på skolen for å sove... Helt bra er det enda ikke, men håper at hver dag skal gjøre meg litt friskere. Når jeg skal prøve ståla igjen, vet jeg ikke enda. Men jeg kan i det minste mosjonere et par ganger i uka, det er ikke værst!
09.01.2011: Godt nyttår!
Godt nyttår! Tre uker siden forrige oppdatering og siden forrige blodprøve. Nye prøver er nå tatt, og dessverre så ser ikke betennelsen ut til å ha sluppet taket. Prøven jeg tok nå er ca identisk med forrige prøve (som jeg tok midt i desember), og viser dermed at det er svært lite framgang. Dette var jeg forsåvidt forberedt på, da jeg ikke har følt meg bedre i kroppen i løpet av de siste 3 ukene. Igjennom jula har jeg knapt trent, og formen har variert ganske mye fra dag til dag. Jeg merker at jeg henter meg inn dårligere etter trening og har ikke den energien som jeg burde på øktene heller. Derfor har jeg kuttet ned på treningen, til kun å gjelde et par økter i uka nå. Dessverre ser ikke dette ut til å ha påvirket betennelen heller. Dette drar ut i tid, og et under må til for at sesongen skal kunne reddes. Jeg er forberedt på at jeg ikke får stilt på noen flere løp denne sesongen, om så skjer så er det en svært positiv overraskelse.
18.12.2010: Mareritt-start...
Starten på denne sesongen har vært et stort mareritt. Først fikk jeg en infeksjon i nesa som krevde 10 dager på antibiotika. Så, etter bare en uke som "frisk", fikk jeg et nytt slag i ansiktet: Betennelse på skjoldbruskkjertelen. Det innebærer at produksjonen av bl.a.hormonet tyroksin (som blir prodsert i skjoldbruskkjertelen) blir hemmet.

Dette hormonet påvirker stoffskiftet, hjertet og muskler. Ergo: hele kroppen. Jeg føler meg slapp og uopplagt, og formen kan variere en del fra dag til dag. Sånn sett så føles det ganske så håpløst å forholde seg til dette.

Jeg har prøvd å bygge meg sakte men sikkert opp mot NM på Frogner, for det hadde vært et artig mesterskap og vært med på, men det gikk ikke i år. Kjørte en hard isøkt på onsdag, og torsdag og fredag var tunge dager som følge av dette. Jeg prøvde meg på NM-isen i går, uten den store følelsen, og bestemte meg i dagmorges for å kaste inn håndkleet.

Jeg tok blodprøver på mandag og de viser at det er bedring men ting er enda ikke helt bra. Helsa MÅ komme først. Hvor lang tid dette tar før er normalisert, er det ingen som veit. Nå har jeg fått beskjed om å bare coole ned og trene helt lett til jeg føler meg bedre og til prøvene blir bra. Fokuset nå er å bli frisk, og ikke noe annet. Når jeg går neste løp vet jeg ikke, men jeg har ingen forventning til at det skjer i løpet av de neste 4 ukene.
7.12.2010: På`an igjen!
Har kommet igang med trening igjen, og syns det går litt og litt bedre for hver dag som går. Har vært på et par gnistrende skiturer med flott vær, fine løyper og spikerfeste! Skikkelig moro å gå, og det er givende å møte så mange positive og blide folk ute i løypene!

Formen må sies å være på bedringens vei, selv om jeg har igjen et stykke til "olympisk form". Nå gleder jeg meg over de små forbedringene fra dag til dag, og på fredag har jeg planer om å endelig prøve jernene igjen. Forhåpentligvis på Geithus, om det ikke blir for kaldt da...
29.11.2010: Lett trening
Jeg vet ikke om jeg skal si heldigvis eller dessverre så fant de noe på blodprøvene jeg tok i mandag for en uke siden. De viser at jeg trolig har en betennelse i skjoldbruskkjertelen. Dette gjør at jeg føler meg slapp og dårlig, og ikke i stand til å gjøre noe særlig av trening. Dette er veldig veldig kjedelig, men samtidlig så er jeg lettet over at de har funnet dette ut såpass kjapt. Hvordan det har oppstått vet ikke legene med sikkerhet, det kan visst komme helt uten grunn. Holdt meg i ro ei uke, nå er jeg omsider i lett trening igjen. Jeg syns at det går bedre, men er fortsatt ikke helt i slag. Håper å komme igang med litt mer trening utover i uka , så i allefall formen holder seg noenlunde ved like. Konkurrert får jeg ikke gjort før tidligst NM på Frogner 18.-19. desember.
19.11.2010: Ikke 100%
Etter jeg kom til Berlin på mandag har ikke kroppen fungert 100%. Dette gjør at jeg har bestemt meg, i samråd med legen, om å stå over morgendagens 3000m. Vet ikke om dette er noe som henger igjen fra infeksjonen jeg hadde for to uker siden, eller om dette er noe annet. Det eneste jeg kjenner er at kroppen ikke fungerer som den skal. I morra drar jeg hjem og vil forsøke å finne ut av dette. Syns dette er fryktelig kjedelig, men det er det eneste fornuftige å gjøre. Jeg kjenner at kroppen ikke vil være med på notene, og kan ikke ignorere det. Vinteren er lang...
14.11.2010: Karamell og nye sjanser
Gårsdagens 3000m ble en vond opplevelse. Etter bare to runder "smalt" det i beina, og jeg visste knapt hvordan jeg skulle komme meg til mål. Det gikk på et vis, men fikk en skikkelig karamell. Dette skjedde nok ettersom jeg ikke har fått noen gjennomkjøring på tre uker pga.sykdom med påfølgende antibiotikakur. Eksosen måtte ut,og idag føler jeg med bedre i bein/kropp. Var på is idag morges kl07.30, og syns ting fungerte mye bedre allerede. Så det er håp. I morra drar jeg til Berlin, hvor det er world cup neste helg.
10.11.2010: WC Heerenveen
Formen er bedre og jeg har vært i lett trening igjen siden tirsdag for en drøy uke siden, noe som gjør at jeg er klar for World Cupen i Heerenveen kommende helg. Dro til Nederland sammen med resten av landslaget i går kveld. Jeg er veldig glad for at formen er bedre og for at jeg har kommet igang med bra teknisk trening igjen, og ser ikke ut til å ha tapt noe på sykdommen. Var ferdig med antibiotikakuren på mandag og det gjør at jeg snart kan begynne å pushe grensene litt
30.10.10
Det ble kun en økt i den nye fine hallen i Sørmarka Arena. Fredag ble jeg syk, og reiste hjem til Hønefoss. Har vært hos legen og sjekket det ut. Det dreier seg om en infeksjon, og jeg får behandling for dette med antibiotika. Etter anbefaling og råd fra legen, har jeg besluttet å stå over kommende helgs norgesmesterskap på Hamar. Jeg syns dette er svært kjedelig, men å bli frisk har førsteprioritet, og jeg ønsker ikke å ta noen sjanser i starten av en lang sesong.
21.10.2010:
Etter Heerenveen var jeg en snau uke hjemme, før jeg dro til tyske Erfurt. Der var det mye istrening på programmet, og denne uka ble slutten på en meget bra treningsperiode.

Nå har jeg ei friuke som består mest i å prøve å få beina best mulig igjen samt at kropp & hode får avkobling og hvile. Disse dagene prøver jeg å tenke minst mulig trening/skøyter, men koble av med andre ting som f.eks. skolejobbing. Det er et lite prioritert område, men alt er bedre enn ingenting!

Neste periode (starter på mandag) begynner den konkurranseforberedende perioden. Noe som betyr mer trening rettet mot konkurranser, og mindre mengde. På onsdag drar jeg til Stavanger for å trene på lagtempo med forbundsgruppen. Stavangeroppholdet blir avsluttet med løp både lørdag og søndag (Norges-Cup). Så er det bare ei uke til NM enkelt. Tida går fort!
3.10.2010: Ready-set-go!
I morgen reiser jeg hjem etter 8 dager i Heerenveen. Treninga har gått veldig bra, og det var moro å komme på is igjen. På denne samlinga har det vært fortsatt en del mengde, med enkelte innslag av noe fart innimellom de rolige øktene. Teknisk syns jeg det også går bra, er ikke mange "nye" ting å snakke om, det dreier seg mest om å vidreutvikle enkelte momenter.

I går gikk jeg første løpet for sesongen, og det med en ganske utradisjonell kombinasjon, nemlig 1000m og 3000m. (Gjorde dette også i fjor på samme tid.) Var ikke veldig mye pause i mellom løpene, men det gikk tålelig greit. 1000m: 1.21,45 og 3000m: 4.16,27. Mye trening i beina gjorde at jeg ikke hadde den helt rå følelsen, men det er det heller ikke meninga at jeg skal ha på denne tida. ...Det skal komme seinere!
15.09.2010: One week to go!
Bare en uke igjen av nok en hard periode! Masse mengde ispedd noen økter med fart og futt er innholdet i ukene for meg nå. Moro å føle at kroppen takler belastningene jeg kjører på nå, så får vi bare håpe at det holder "helt inn"! Neste uke er det igjen klart for en "hvileuke", en uke som jeg skal benytte godt. Jeg drar nemlig til Heerenveen den 26.sept og ønsker å ha greie bein og kropp da, når jeg igjen skal på is. Ellers er det lite nytt å melde om, stikk innom bildesiden min, der har jeg lagt ut noen nye bilder!
05.09.10: Så e d påan igjen!
En uke med alternativ trening gjorde susen! Nå er jeg tilbake i vanlig treningsmodus igjen og klar for mer trening! Etter uker med mye trening var det godt å ta en pust i bakken og hente seg innatt.

"Hvileuka" ble tilbragt til fjells, hvor jeg bla. var med på sauesank; noe som absolutt kan kategoriseres som trening! Opp og ned fjellskrenter og hit og dit for å se etter / hente sau. Slitsomt! Med så fint vær så var det bare allright å få pusta og pesa litt i tynn luft! Høydeskrekken ble også utfordret, enkelte steder var det ganske "luftig". Men, det var moro!

Nå er jeg tilbake i normal trening igjen. Rart hvor stiv&støl en blir etter bare en uke uten den spesifikke treningen. Men nå begynner det å komme seg, jeg går i allefall normalt igjen! Det er en start, så håper jeg det går bedre og bedre utover!
19.08.2010: 3 days left...
...before some rest! 5.etappe på lørdag gikk overraskende bra. Trente styrke på morgenen, så hadde ikke store ambisjoner om å få god løpsfølelse 3t seinere. Men det gikk fint, og jeg ble klokket inn på 21,23 på en tøff løype på 5,1km. Det syns jeg er bra!

I går var jeg innom HiBu i Hønefoss og fikk plukket ut to fag jeg skal ta dette semesteret. Noe jeg faktisk ser fram til! Hittil har de fleste fagene jeg har tatt vært av obligatorisk karakter, så endelig får jeg bryne meg på det jeg virkelig vil. Etter nok ei uke med bra trening, får jeg noen dager med mindre trening, og da skal jeg være flink til å kloble av og gjøre litt andre ting. Det blir ikke feil!
13.08.2010:
Også denne uka har jeg vært på Hamar. Som forrige uke, fra mandag til fredag. Nå er jeg akkurat kommet hjem, og skal være hjemme fram til neste gang jeg skal på is, i slutten av september.

Samlinga på Hamar er jeg godt fornøyd med. Har jobba intenst med tekniske detaljer, og jeg syns gjennomføringa på hver økt har vært god. Sittestilling er noe jeg også har sett litt på i denne perioden. Har hatt en tendens til å dra overkroppen bakpå, mot inngangen i svingen. Dette har jeg forsøkt å ta tak i, med å justere overkroppen litt ned.

I morra er det duket for årets Ringeriks Maraton. En stor løpsfest, som går fra Hole til Jevnaker. I år deltar nesten 2700, noe som er ny deltagerrekord. Det fine med dette løpet er at mange kan delta, da det er mulig å stille på 8-mannslag, 4-mannslag og halv- og helmaraton. Selv skal jeg løpe en etappe for en sponsor som har 8-mannslag, og syns det er moro å være med på et positivt, lokal arrangement.
05.08.10: Sommer-is på Hamar
Som så mange somre før, så er jeg i disse dager på Hamar og går rundt og rundt inne i et kaldt vikingskip! Jeg er her to perioder på 5 dager, hvor jeg er hjemme i helgene. Dette har jeg funnet ut er det som passer best for meg, i forhold til at belastninga med å gå på is er såpass stor.

Nå er jeg inne i en tung treningsperiode. Mye volum, som også inneholder mye spesifikk skøytetrening. Så dagene går for det meste i trening, spising og soving. Viktig med tilstrekkelig hvile i en sånn periode, for i det hele tatt klare "å stå løpet ut". Syns jeg har kommet godt i gang, og ser fram til øktene som jeg vet vil heve meg opp til et nytt nivå.
26.7.2010: Lofoten
Etter bare en natt hjemme etter Livigno-turen, dro jeg sammen med mamma, pappa, Sverre og Ingeborg nordover, til Lofoten. Der var vi i tre netter, og fikk sett mye! Det var en fantastisk utsikt vi fikkk se fra Himmeltinden (960moh.) Turen på 955 høydemeter opp, tok oss drøye 1,5t. Naturen er ganske spesiell, med store, spisse og sorte fjell som kommer rett opp fra havet. Lofoten er jo også kjent for sitt fuglerike, og vi var så heldige at vi fikk sett ørn ved flere anledninger! Trening fikk jeg også inn i timeplanen, og FriskHuset på både Leknes og Svolvær ble testa ut!
26.7.2010: Lofoten
Etter bare en natt hjemme etter Livigno-turen, dro jeg sammen med mamma, pappa, Sverre og Ingeborg nordover, til Lofoten. Der var vi i tre netter, og fikk sett mye! Det var en fantastisk utsikt vi fikkk se fra Himmeltinden (960moh.) Turen på 955 høydemeter opp, tok oss drøye 1,5t. Naturen er ganske spesiell, med store, spisse og sorte fjell som kommer rett opp fra havet. Lofoten er jo også kjent for sitt fuglerike, og vi var så heldige at vi fikk sett ørn ved flere anledninger! Trening fikk jeg også inn i timeplanen, og FriskHuset på både Leknes og Svolvær ble testa ut!
26.7.2010
Livigno var et flott sted! Første gang jeg har vært der, men garantert ikke den siste! Stedet ligger på 1890moh. og har åser på alle kanter. Det går gondoler opp på flere forskjellige steder, som gjør at du kan komme deg kjapt opp til nesten 3000m høyde. Der kan du på sommerstid gå fine fjellturer ned igjen til dalen eller ta sykkelen, om du tør. Det er nemlig laget fine downhill løyper i og utenfor det som er slalomløyper vinterstid.

Uka i Livigno besto for det meste av rolige fjellturer på 2-5t. Det er bra trening når du er såpass høyt oppe, merker høydeforskjellen med en gang med at arbeidspulsen er ganske mye høyere enn til vanlig. Jeg syns det var kjempefint å få kobla av litt i en liten periode, før nye harde treningsuker venter. Ikke minst syns jeg det var hyggelig å få noen dager sammen med kjæresten, som jeg ikke ser alt for ofte.
8.7.2010: Heerenveen
På mandag kom jeg hjem etter en snau uke i Heerenveen. Der fikk jeg testet stålene igjen, etter 3 måneder uten. Isen var faktisk ganske bra, tross svært varm temperatur både i og utenfor hallen. Faktisk var det så ille en dag at Thialf måtte stenge, i frykt for at anlegget skulle gå dukken om de kjørte det noe hardere! Da var det 32 grader ute!

Jeg trente i Nederland sammen med Øystein Grødum og laget hans fra Arendal. Hovedfokuset på samlinga var rolig mengdetrening på is og teknikk. Jeg fikk også testet ut noe utstyr, noe som er fint å ha gjort unna på sommmeren! Nå venter noen lette dager hjemme før jeg drar til Livigno,Italia, en uke. Der vil det gå i mye mengdetrening, både med fjellsko og på sykkelen. Jeg ønsker alle en riktig god sommer!
8.7.2010
Sykkel-NM var en artig opplevelse! 30km lagtempo var øvelsen jeg stilte opp i, sammen med Thea Thorsen og Tina Andreassen fra Ringerike Sykkelklubb. Det var første gang i historien at Ringerike SK stilte lag i denne øvelsen, og ekstra moro var det at vi tok bronsemedalje! Thorshov 1 og 2 var de eneste lagene som slo oss. Vi hadde kun trent en økt sammen og jeg hadde kun kjørt 3 ganger på sykkelen før start, så jeg er i allefall fornøyd med å ha en sykkelmedalje i premiesamlinga! Helt rått å kjøre på temposykkel, den lyden platehjulet gir og den følelsen du får av farta, er helt rå! Thea og Tina gjorde en kjempejobb, og når det var 6km igjen, på løypas høyeste punkt, måtte jeg kaste inn håndkleet. Da var det bare nedover igjen til mål, og jeg hadde ikke sjangs til å ta inn igjen de 5 meterne de fikk over bakketopppen. Men moro å ha vært med og jeg er sikker på at dette er meget god trening for skøyteløpere!
26.05.2010: Long time...
Lenge siden sist oppdatering. Mye har skjedd: Ferdig med mine to eksamner på HiBu i Hønefoss. Min bror, Sverre, har bestemt seg for å legge opp. Jeg velger å stå utenfor forbundets treningsgruppe.

Nå i de siste ukene har jeg kommet godt i gang med treningen igjen. Dvs. det skøytetekniske drøyer jeg enda litt til, da det viktigste på denne tida av året er å bygge base. Mye rolig trening i sone 1, både sykkel og løping er det jeg driver mest med. Forrige helg var jeg faktisk med på mitt første ordentlige sykkelritt også. Det var en ny og spennende opplevelse! Det var på lørdag duket for Norges Cup på Eidsvoll med fellesstart over 109km. Det var visstnok et rekordstort damefelt, med over 70 startende! Moro at så mange damer stilte til start, men med det ble det også mer skummelt å ligge i feltet. Jeg er ikke vant til det, så de første rundene var jeg ganske forsiktig og engstelig. Engstelig for at jeg kunne komme til å tryne eller å bli dratt med i velt. Det siste var jeg svært nære på... 5 damer gikk i asfalten og jeg fikk akkurat stoppet i tide til at det gikk bra! Jeg var med hovedfeltet inn,og ble nr.25 totalt. Noe jeg er veldig fornøyd med. Jeg hadde stor respekt for feltet og spurten, så det var en bra debut.

Nå jobber jeg med å sy sammen opplegget for sesongen. Er ikke helt i havn enda, men regner med at jeg har det meste klart i løpet av et par ukers tid. Nå som treningskompisen min, Sverre, har lagt opp, må jeg finne andre løsninger. Jeg syns det er leit at Sverre legger opp, men jeg forstår og respekterer avgjørelsen hans. Jeg håper likevel at jeg kan få lurt med Sverre på noen treningsøkter,når han ikke er på jobb!
06.04.2010: Sesongen 2009/10
Den 19-21.mars gikk jeg mitt siste mesterskap for sesongen, da var det VM Allround i Heerenveen. 10.plass sammenlagt og 5.plass på den avsluttende 5000m ble resultatet. Morsomt å avslutte en god sesong på en god måte! Avstanden til de beste har aldri vært mindre, og det er god motivasjon til videre satsning.

Nå har jeg hatt ”ferie” i nesten 2 uker, noe som jeg syns er veldig godt. Har vært på fjellet og kost meg med fine skiturer og påskegodt!

Jeg har vært igjennom en lang og begivenhetsrik sesong, og kan se tilbake på mange gode resultater. Jeg syns jeg jevnt over har prestert godt og er veldig fornøyd med sesongen. Jeg har stabilisert meg blant verdens beste løperne, men har manglet det siste lille for å være på pallen. I EM ble det 5.plass sammenlagt, i OL og VM fikk jeg 5.plass(5000m) og i verdenscupen ble det 6.plass sammenlagt, kun ett fattig poeng fra 5.

Etter en lang sesong med mye reising blir det godt med en god ferie nå. I tida framover vil jeg kutte treningsmengdene betydelig og kun trene lystbetont og alternativt trening. I praksis betyr det noen dager fri og noen dager med ski, styrke og gruppetimer på vårt lokale treningssenter.

Til slutt vil jeg takke alle som har fulgt og støtta meg i sesongen. Dere er til stor hjelp, og dette er noe jeg setter stor pris på!
18.03.2010: Heerenveen
Forrige helg i Heerenveen ble en spesiell helg. Sverre gikk et fantastisk løp på 5000m og kom med 6.21,49 på pallen for første gang i world cup- sammenheng! Veldig moro å se han lykkes, og få ut det han er god for! Det inspirerer meg og gjør at jeg får trua på at jeg også kan prestere godt på tampen av sesongen.

Dagen før, på fredag, gikk jeg 3000m. 4.11,01 og 7.plass var resultatet i sesongens siste world cup løp. Helt ok løp. Tror dette løpet gjør bra for neste og siste konkurransehelg, VM allround. Totalt endte jeg på 6.plass i world cupen i år, og det er min beste sammenlagtplassering i world cupen!

Nå er det VM allround som har fokus. Dette er sesongens siste konkurranse, og jeg har lyst til å avslutte en god sesong på en bra måte. Gutta begynner i morra, fredag, mens vi jentene først starter på lørdag, noe jeg syns er mye mye bedre enn det tidligere opplegget jentene har hatt i fbm 3-dagers stevner.
11.03.2010: NM allr. Bergen
Etter å bare ha vært hjemme i noen få dager, satte jeg kursen mot NM allround i Bergen forrige helg. Der ble mesterskapet ødelagt nesten før det hadde startet, når jeg fikk en skikkelig vindkule imot meg på vekslingssida. Kjempekjedelig!!! Men sånn er det, utendørs kan forholdene variere! Etter 500m slet jeg litt med motivasjonen, jeg visste på mange måter at kampen om gullet var kjørt. De øvrige distansene kan oppsummeres slik: 3000m var ganske bra. 1500m var tung! 5000m var ok. Jetlag må nok ta mye av skylden for tung kropp og dårlig følelse på isen. Godt det er noen dager til neste løp!
11.03.2010: OL i Vancouver
Nå har jeg endelig "lov" å skrive litt her igjen! OL i Vancouver er forbi, og jeg er fornøyd med egen innsats. Spesielt syns jeg 5.pl på 5000m var bra. Gikk jevnt hele veien, og det skilte bare 1,29 sek fra beste til dårligste runde. Det er bra å ta med seg videre! Ellers var 7.02,19 årsbeste og det beste jeg har levert på en lavlandsbane noengang.

På 3000m visste jeg at det kom til å bli en "kamp mot klokka" for å rekke å bli helt restituert etter sykdommen jeg slet med før jeg dro over. 8.pl og 4.10,01 var helt ok, og en viktig gjennomkjøring for 5`ern.

I mellom 3- og 5000m var det 10 dager uten konkurranse, jeg dro da sammen med bror Sverre til Calgary, hvor vi trente i 5 dager. I Calgary er det fantastiske treningsfasiliteter og vi hadde isen nesten helt for oss selv! Glad for at jeg dro dit, fikk litt avveksling fra livet i leiren (selv om det var flott å bo der!) og fra stresset og jaget som kan oppleves på banen noen ganger.

I leiren bodde vi flott i nye, store og lyse leiligheter med nydelig beliggenhet mot False Creek. Totalinntrykket jeg sitter igjen med etter OL er veldig bra!
30.01.2010:Bedre...
...men ikke helt bra. Luftveisinfeksjonen jeg fikk for en uke siden henger fortsatt i kroppen, og jeg er enda ikke tilbake i trening igjen. Dette er ekstremt kjedelig, men jeg blir ikke fortere frisk av å syte og klage over situasjonen. Jeg håper bare det snur snart! Når jeg drar over dammen veit jeg fortsatt ikke. Jeg ser an formen fra dag til dag, og er nødt til å være helt frisk når jeg setter meg opp i et fly.
26.01.2010: Krysser finga...
....for at luftveisinfeksjonen jeg sliter med, går fort over!! Kjedelig å sitte hjemme og tvinne tommeltotter når jeg egentlig skulle ha vært på et fly over Atlanteren for å forberede meg til OL. Heldigvis er det fortsatt god tid igjen til 3000m i Vancouver den 14.februar.
20.01.2010: 5.pl i EM!
EM på Hamar ble en stor opptur for meg. 5.plass sammenlagt er en tangering av min beste plassering i EM-sammenheng, og det fra Hamar i 2006. Glad for at jeg klarte å prestere såpass bra etter mye og god trening fra jula. Så håper jeg har litt å "gå på" til de Olympiske Leker i Vancouver i Februar.

3000m på lørdag er kanskje den distansen jeg var mest fornøyd med under EM-helga. Der fikk jeg god rytme og følelse, og er et viktig løp å legge seg på minne i perioden jeg går inn i nå, med mindre løp og trening. 5000m på søndag ga også gode svar, jeg gikk jevnt hele veien og fikk ut det jeg var god for den dagen. 4.plass på distansen og 0,8sek fra pallen forteller at det er hard konkurranse om plassene bak Sablikova (Cze) og Beckert(Ger). Ellers syns jeg 1500m var overraskende bra, når jeg tenker på hvor lite jeg har forberedt meg på denne distansen. Sisterunda på 32,5 skal jeg ta med meg i allefall! På 500m handler det for meg, mest om å "begrense skadene". Jeg har prioritert tøft i år, med tanke på 3000 og 5000 i OL, og har kuttet ut mye sprint- og tempotrening i den forbindelse.

Vil sende en stor takk til gjengen i Team Haugli som hjalp meg rundt hele banen! For en gjeng!! På lørdag var det hele 520 gale skøytesupportere fra Hønefoss- og Hadelandregionen som heia seg hese!! Det brølet fra gjengen på vekslingssida gir meg gåshud bare å tenke på det, og akkurat DET er noe jeg skal legge meg på minnet når jeg står på startstreken i Vancouver!
08.01.2010: GODT NYTTÅR!!
Da er det totusenogti. Godt nyttår til alle sammen!! Nyttårsaften tilbrakte jeg på fjellet i år, noe som var veldig trivelig og med fine treningsmuligheter. Nyttårsaften var siste dagen i treningsbolken vi starta på før jul. Jeg var sliten på slutten av perioden,noe som er helt normalt da desember ble en meget god treningsmåned. Kanskje den beste jeg har hatt noen gang. Fikk lagt inn mange fine skiturer etter vi kom hjem fra turen over Atlanteren, og har ellers klart og trent godt til tross for kulda. Det var en lengre peridode jeg var uten istrening pga for kaldt vær, men det gjorde at jeg fikk satt fokus på andre hjelpeøvelser som sklibrett, imhopp og annen barmarkstrening som er vanlige innslag i treninga gjennom hele sommeren og høsten.

Nå er jeg på Hamar og begynner å bli klar til EM i helga! Jeg håper å gjøre noen gode tekniske løp, og spesielt 3000 i morra, lørdag, blir en viktig test. Er spent på formen etter mye trening i det siste, så blir ekstra viktig å gå godt på skøyter. Har hørt at mange tar turen fra Hønefoss, Jevnaker og resten av Hadeland til Vikingskipet i morra, noe jeg selvfølgelig syns er STOR stas!!
25.12.2009: GOD JUL!!
Tida flyr, og nå er det jul igjen! Jula er ei fin høytid og en fin tid for å møte familie og venner. Selv om det er familieselskaper så og si hver dag, så får jeg gjort det jeg skal treningsmessig.

Desember i fjor var en begredelig treningsmåned. Jeg sleit med sykdom, og brukte jula til å komme til hektene igjen. Etter å ha tatt det med ro i uka etter vi kom hjem fra USA, så har jeg nå kommet igang igjen med god trening. Har vært mindre på is nå, og større fokus på barmark og basetrening. Skia har blitt brukt flittig, det er artig og bra trening.

Ønsker alle en fortsatt GOD JUL!!
14.12.2009: God helg i SLC!
3000m på fredag var et nytt godt løp. Teknikken stemte bra og de to siste rundene var litt bedre enn forrige helg. 4.01,19 er bare 85/100 bak min personlige rekord satt under VM allround i Calgary (mars 2006). Dette løpet ga en ny 5.plass som gjør at jeg nå ligger på 6.plass sammenlagt i world cupen på langdistanse (3000m+5000m)

I går gikk jeg en god 1500m. Tida ble 1.57,14 og det er nest beste tida jeg har prestert noen gang. Bare 1.55,99 fra samme VM som over, er bedre. Det gjorde godt for hodet å få til en bra 1500m.

Flere har lurt på hvorfor ikke Norge stilte med damelag på lagtempoen i dag. Jeg var innstilt på å gå denne konkurransen. På onsdag hadde vi lagtempotrening, noe som fungerte heller dårlig da vi er for lite samkjørte. Etter økta bestemte lagledelsen seg, etter i samråd med oss løperne, for å spare energien dette løpet tar,til de individuelle løpene.
10.12.2009: God 3`er i Calgary!
3000m på fredag var et veldig godt løp. Faktisk er 4.02,09 og 5.plass nest beste tid og plassering noen gang på denne distansen! Moro å gå godt teknisk på skøyter, og få en fin rytme fra start av. Det er godt å kunne ta med seg videre!

På søndagens lagtempo gikk det ikke like bra... Etter ca 350 meter, "forsvinner" skøyta under meg på langsida og jeg har ikke sjangs til å holde meg på beina og faller. Kjedelig!!! Men det er sånn dette gamet er. I lagtempo kan alt skje. I sammenstøtet med isen fikk albuen og den ene hofta seg en trøkk, men heldigvis så er det i orden igjen nå!

På mandag dro vi fra iskalde Calgary (les: minus 30grader!) til mormonerstaten Utah og byen Salt Lake City. Her er siste world cup før nyttår og OL, så mange som vil komme til å gå fort! Jeg håper å kunne få til et nytt godt løp på fredag. Nøkkelen ligger i teknikken!
03.12.2009: Ready - Set....GO!
Dagene går fort på tur, og i morra er det duket for 3000m. Jeg har trent godt hele uka og er spent på hva jeg kan få til! Teknikken har hatt hovedfokus, samt at det rolige må gå rolig nok (pga. høyde). Isen kjennes god ut, og nå begynner jeg å bli mer og mer vant til den. Det er ikke isen i seg selv som gjør at det blir gått såpass fort borte her, det er høyden, ca 1100 moh., som gjør det. Det er rett og slett mindre luftmotstand her! Det er noe som merkes på pusten også…
26.11.2009: På vei til Calgary
Nå sitter jeg på flyplassen i Frankfurt, og venter på flyet som skal til Calgary. De siste dagene har vært hektiske og tøffe. Er glad for at jeg har hatt mange flinke og gode folk rundt meg. Sender også en takk til alle som har sendt meg positive og oppmuntrende støttemeldinger. Nå ser jeg framover og gleder meg til å komme på is igjen!
17.11.2009: Sykdom- IGJEN!
I går ettermiddag begynte jeg å kjenne meg skral, og bare noen timer etter hadde jeg feber og en verkende følelse i hele kroppen. Luftveiene er også litt for irriterte til at jeg er lysten på trening. I dag har jeg ikke hatt feber, så jeg håper ting er ute av systemet snart. Om jeg får trent i morra er ennå uvisst. Men jeg håper inderlig at formen er såpass god at jeg kan stille på 5000m i Vikingskipet neste helg!! Hvorfor jeg får dette nå er ikke godt å si, men mange i troppen har vært syke, og etter en uke med lite søvn er kanskje kroppen ekstra mottakelig for basilusker. Jeg har prøvd å ta så mange forhåndsregler som mulig, men noe rår man bare ikke over.
17.11.2009: Berlin&Heerenveen
De to første world cupene i sesongen er unnagjort! Forrige helg var det åpning i Berlin, og deretter sto Heerenveen for tur. 3000m i Berlin gikk over all forventning; 4.10,00 og 8.pl var mer enn jeg hadde kunnet håpet på før start! Var veldig spent på formen og hva jeg kunne få til etter sykdomsavbrekket i starten/midten av oktober. Artig å få til et godt teknisk løp, og ikke minst moro å kvalle inn til OL i første løpet! Det er en stor lettelse å ha klart det allerede!

1500m er en viktig distanse for 3000m og 5000m, og forrige helgs 2.01,74 var en god start på en distanse som det normalt tar noen løp før en får "has" på. I Heerenveen gikk jeg 2.02,21 etter å ha måtte gjort to indre-svinger om til ytre-svinger, pga.frykt for vekslingssurr. Jeg syns dette løpet var bedre enn forrige helgs i Berlin, men fortsatt mye å jobbe med.

Derimot mener jeg at 3`ern i Berlin var bedre enn den i Heerenveen, selv om plasseringa og tida var det samme. Godt å kunne gjøre 4.10,03 på en tung dag, da vet jeg at jeg har mye å gå på! Lagtempo gikk Ida, Hege og jeg på søndag. Vi kunne ikke forvente oss allverden, da vi kun hadde trent en 300m sammen før start... Løpet gikk greit, forberedelsene tatt i betraktning.
30.10.2009:Ledig sponsorplass!
Min kontrakt med hovedsponsoren min gjennom de siste 4 årene, PricewaterhouseCoopers, har gått ut og vil ikke bli fornyet i år. Vi har hatt et godt samarbeide disse årene, og jeg syns det er leit å måtte ut på markedet for å finne meg en ny. Men slik er det bare.

Så nå er høyre bryst ledig, på alt av tøy! Dersom du/dere er interessert i denne plassen, så ta kontakt med meg!
30.10.2009: På plass i Berlin!
NM så jeg i år fra sidelinja. Det var surt å ikke få stille der, men i ettertid så trur jeg det var lurt å stå over. Derimot er jeg veldig glad på Sverres vegne, som gjorde sine saker meget bra og fikk med seg sølv, bronse og en 4.pl i mesterskapet! Artig å se han lyktes med det han har trent på! Er også glad for at vi begge er tatt ut til world cup.

I går dro landslaget til Berlin. Her er det world cup-åpning neste helg. Godt det er enda en uke til startskuddet går... Teknikken blir bedre og bedre,det tar litt tid å bygge opp den spesifikke styrken igjen. Men jeg er på vei!
21.10.2009: Ingen NM-start
I dag har jeg tatt avgjørelsen om å stå over helgens NM på Hamar. Denne avgjørelsen er tatt i samråd med trenerne mine og landslagslegen. Sykdommen som jeg slet med i 12 dager, er nå ute av kroppen, men av hensyn til at jeg er i en oppbyggende fase nå, så er det ikke fornuftig å gå konkurranser etter bare 4 dager i tilnærmet normal trening.

Det som har herjet i magen min er en sint bakterie som, i tillegg til magekramper, skaper kraftig diarè og feber. Så det har ikke "bare" vært en "vanlig" matforgiftning. Det er i allefall ingen gunstig oppladning til løp, og jeg er rett og slett ikke klar for NM slik jeg er nå. Selvfølgelig er det kjedelig å ikke få med seg dette mesterskapet, men jeg har tro på at ved å gjøre de riktige grepene nå, treningsmessig, så vil jeg komme fort tilbake i form.
19.10.2009: Statusrapport
I går gikk jeg på sklibrett og det føltes ok ut. Det var over 14 dager siden sist gang jeg var i skøytestilling, og det kjentes. Brukte et par serier på å komme i "gjenge" igjen, men så var resten av økta bra teknisk. Har tatt det piano i denne oppbyggingsfasen, kroppen trenger å ta seg inn igjen etter mange dager med lite mat og sykdom. Nå sitter maten, og jeg føler meg piggere for hver dag som går.
15.10.2009: I lett trening igjen.
Har nå fått svar på prøvene og det er påvist bakterier i dem. Det betyr at jeg har fått i meg noe gjennom maten i Nederland som ikke har vært bra. Akkurat hva er ikke godt å si, men det står mellom et par matvarer. Normalt skal bakterien være på vei ut av systemet i disse dager, så jeg har så vidt startet med lett trening igjen.

I går gikk jeg en liten tur, og i dag har jeg jogget litt. Det går sakte men sikkert framover, så jeg er optimistisk på at dette ikke skal få ødelegge noe for sesongen min. Fremdeles vil jeg ta det med ro,og kun trene lett i dagene framover. Hardøktene får komme når jeg er klar for det. Isen får vente inntil videre, det blir heller ingen løp på meg i helga.
12.09.2009: Ventetid...
Å vente er noe av det verste jeg veit. Det virker så håpløst å bruke tid på ingenting. Dersom det er kø på hovedveien, kjører jeg mye heller en stor omvei for å bare ha følelsen av å gjøre noe, selv om jeg ikke kommer fram før de som har sittet i kø...Det har kanskje noe med tålmodighet å gjøre også. Fisking er det eneste jeg kommer på som jeg kan gjøre, uten at jeg er avhengig av at det skjer noe som helst.

Men noen ganger må man vente. Nå for eksempel. Jeg er fortsatt ikke helt bra igjen etter mageproblemene, og det kommer til å ta noen dager til før jeg så smått kan begynne å røre på meg. Så nå venter jeg på at magen skal normalisere seg, så jeg i det minste kan få opp igjen engerilageret igjen. Når jeg er tilbake i trening vet jeg ikke, men jeg håper det ikke er så lenge til. Det går greit å holde seg i ro. Det merkes at kroppen ikke er klar for å trene enda så da er det bare å slappe av så godt jeg kan.
07.10.2009: Matforgiftning?
Første uka i Heerenveen var veldig bra. Testløpet på lørdag formiddag gikk også bra. De siste dagene i Nederland var dessverre ikke like positive. De var preget av mye magesmerte, mange minutt på toalettskåla og lite mat&drikke. Sannsynligvis har jeg blitt matforgiftet, det gjenstår fortsatt noen prøver før de kan slå det fast med sikkerhet. I går var det faktisk så ille at jeg måtte oppsøke lege i Nederland, før hjemreise til Norge. Er glad jeg gjorde det, så jeg slapp å være redd for blindtarmen og greier på flyet hjem. I dag har jeg vært til flere undersøkelser, og jeg har omsider klart å holde på mat&drikke. Er ikke redd for den fysiske formen, den fikk jeg bekrefta at var bra på lørdag. Men håper at almenntilstanden kommer seg snart, så jeg blir litt mer opplagt og kan gjøre noe annet enn å ligge i senga. Men trening venter jeg med til inntil videre.
07.10.2009: Heerenveen
Oppholdet i Heerenveen er over. Vi kom hjem i går kveld etter 9 dager i skøytesportens mekka. Isen i Thialf var som vanlig, bra. Ved siden av istreninga trente vi barmark, styrke og sykling. Sykler fikk vi låne av Johan Rijwielen, og fungerte utmerket! Det sparte oss for mye "heft" i allefall og gjorde at vi fikk litt avveksling fra mye løping i Berlin.

Teknisk syns jeg det gikk bra. Ingen nye store ting å melde om der, jeg jobber med å forsterke tingene. På lørdag var det duket for sesongåpning; 1000m og 3000m. 1000m var sjokk for kroppen. Stivt og lett er dårlig kombinasjon i sprint, og tida 1.22,8 skremmer heller ingen. Men jeg gikk to ganske jevne runder, og tar med meg det videre. 3000m som gikk ca en time senere gikk desto bedre. 4.14,5 lar seg absolutt høre i oktober måned, og spesielt etter den gode treningsperioden jeg har vært igjennom. Teknisk fløyt det bra også, så der er det mye jeg skal dra med meg videre!
20.09.2009: Berlin-update
Etter en kjempefin bryllupsfest på lørdag og konfirmasjon på søndag, var det på tide å røre på skrotten igjen på mandag. Da var jeg ute på en skikkelig fin sykkeltur i nordmarka, helt til jeg sykla meg bort og turen som opprinnelig sku ha tatt 3t tok 6t30min...Det ble en del frustrasjon og banning gjennom Krokskogens rike, men jeg kom meg da heldigvis hjem etterhvert! Litt sliten, men veldig lettet over å ha kommet meg helskinnet hjem.

Oppholdet i Berlin går mot slutten. I morra drar vi hjem etter seks fine dager her i den tyske hovedstaden. Været har vært upåklagelig (20C+), isen er bra, og vi har fått gjort mye bra arbeide i skøytestilling. Som i fjor, så holder vi fortsatt på en del barmarksøvelser- og økter, selv om vi får gått på is. Det er fine tekniske hjelpeøvelser, og gjør at det blir enklere å få til gode posisjoner på isen. Fokuset på denne samlinga har primært vært på teknikk og mengde, men det er moro å kjenne at ting stemmer også når en legger litt mer trøkk og fart på rundene. Når jeg kommer hjem i morra, blir jeg hjemme til søndag, da går turen til Thialf og Nederland for flere dager på is.
11.09.2009: Snart klar for Berlin!
Etter tre gode og harde treningsuker, har jeg nå trappet ned den tøffe treninga og tar livet mer med ro. Påfølgende hvile etter hard trening er viktig for at kroppen skal nyttegjøre seg all den gode jobben som har blitt lagt ned. Vi drar til Berlin på tirsdag og blir der i 6 dager. Så håper kroppen har hentet seg inn til det, og er klar for noen gode økter på is i Tysklands hovedstad. Men før den tid er det bryllupsfeiring for en av mine beste venninner i helga! Det blir en stor opplevelse!
26.08.2009: Tøffe dager...
Nå har det gått ei uke siden sist, og den tøffe treninga merkes. Men jeg syns det er godt å kunne ta pushe grensene igjen, fordi jeg veit at det må til for å kunne komme opp på et nytt nivå. I fjor hadde dette blitt helt feil,mens nå mener jeg tida er inne for å trå til litt igjen!

I uka nå har jeg 12 økter, og hver økt varer mellom 45min og 4timer. Det forteller noe om hvor stor variasjon det er mellom innholdet på øktene. Det gjør at jeg er i stand til å gjennomføre hver økt med god kvalitet, og uten å bli for kjørt i kropp og hode.

De første dagene var vonde... Nye øvelser i programmet gjorde sitt til stive og støle muskler og passgang i et par-tre dager. Det er heldigvis over nå, og nå kan jeg endelig sitte i skøytestilling igjen uten å få kramper! Deilig!
18.08.09: Ringeriksmaraton
Sverre og jeg dro ned fra Hamar på fredag, etter en is-økt på morgenen. Hadde alt i alt to veldige gode opphold på Hamar, hvor vi fikk trent mye mengde og hatt stort fokus på teknikk. Mye istrening "klår" veldig på beina, og jeg var ikke videre optimistisk med tanke på stafetten jeg skulle løpe på lørdag.

Da gikk nemlig startskuddet for en av Hønefoss-regionens største arrangement av stabelen, årets utgave av Ringeriksmaraton. Det er et mosjonsløp som går fra Vik i Hole til Jevnaker. En kan stille i 8 manns- eller 4 mannslag, eller løpe halv- eller helmaraton. Jeg løp 5.etappe for arbeidsgiver og sponsor Veiby Økonomi og brukte omtrent 20.40 på den 5,1 km lange etappen. Noe jeg er svært fornøyd med! Løp helt kontrollert og steady, og var overraskende pigg etter mye trening i det siste. Det er gøy å stille opp på slike ting, selv om det selvfølgelig er skøyteløpene til vinteren som har absolutt største prioritet!

Nå har jeg noen lette dager, før jeg setter igang med ordentlig trening igjen på torsdag!
12.08.2009: "Sånn går no dagan"
Etter en liten snarvisitt hjemme i helga, er jeg nå tilbake på Hamar. I skipet er det like kaldt, men isen virker som holder litt bedre. Siden forrige uke, har jeg fått testet ut noen nye skøytesko, men etter mye om og men har jeg endt opp med skoene fra i fjor. Har imidlertid "operert" ut termoplast i pløsen, som gjør at jeg får mer frihet i ankelleddet og kan dermed komme meg mer "over" skøytene i svingen. Litt uvant med en gang, men etter noen økter så er jeg sikker på at det var helt riktig å gjøre!

Her på Hamar bor vi på Vikingskipet Motell og Vandrerhjem. Flott sted med mulighter til å lage mat. Faktisk syns jeg det er bedre å lage mat sjøl, enn å måtte bruke masse tid hver dag på å gå ut å spise.

Utenom trening og spising, skjer det ikke så mye på samling. Sover en liten time midt på dagen. En liten høneblund gjør godt for økt nr.2. For det blir mye trening om dagen, og da er restitusjon like viktig å passe på. Ellers prøver vi å ta noen små turer ut på kafè og sånt, for ikke å få helt brakkesjuken...
03.08.2009: Is i Vikingskipet
Nå befinner jeg meg på Hamar hvor det er sommer-is i Vikingskipet. Skal være her mer eller mindre i de 14 dagene det er is. Her fortsetter testing av utstyr prøvd ut i Heerenveen forrige måned, samt at jeg kommer til å fortsette å kjøre mye mengde, både på og utenfor isen.

Mange lurer kanskje på hvorfor jeg gidder å bruke så mye tid på testing, men saken er den at jeg ikke har 100% god følelse på de gamle skøytene, og at jeg håper jeg kan finne et bedre par som vil gi meg mer avspenning og kontroll på både langside og sving. Dette er krevende arbeid, ikke minst for hodet, fordi du hele tiden kjenner etter forskjeller på både stål og sko. Samtidig er det viktig å huske på hva som fungerer og hvorfor, så ikke alt av referansepunkter forsvinner når sko og stål byttes ut. Jeg håper at jeg i løpet av perioden på Hamar skal ha funnet ut hvilke par jeg går med til vinteren.

Etter å ha gått på glimrende is i Thialf, hadde jeg sett for meg noe bedre forhold i Vikingskipet... Det er en prøvelse å få god nok teknisk kvalitet på hver trening da isen rimer etter relativt kort tid (15-20min). Det er kaldt og fuktig i hallen, og dette gjør at iskvaliteten blir mildt sagt dårlig. Men håper at et par dager til med vanning og preparering kan bedre forholdene noe.
03.08.2009: Og vinneren er...
Takk for alle svar i konkurransen! Nå har jeg gått igjennom alle svarene, og den som kom nærmest riktig svar denne gangen var ELISABETH BREIVOLD. Hun vil få en gavepakke fra generalsponsor Sparebank 1 Jevnaker bestående av ryggsekk,alu.drikkeflaske samt en Team Haugli piquet-trøye. GRATULERER!!

Riktig svar var forøvrig 13.750kg.
21.07.2009: KONKURRANSE!!
Nå er det på tide med ny konkurranse! Som i fjor vil generalsponsor Sparebank 1 Jevnaker bidra med flotte premier til vinnerne!

På morgenen i dag sto utholdende styrke på programmet. Det jeg lurer på er om du kan tippe hvor mange kilo jeg løfter i knebøy totalt sett, på en slik økt. (Jeg tenker slik: 60kg x 15reps x 3 serier = 2700kg) Svaret sendes til meg på epost: maren_haugli@yahoo.no innen lørdag 1.august.
19.07.2009: Is og fjelltur
Etter 14 dager hjemme, var det på mandag klart for å dra til Nederland på ny for å få is under beina. Enda mer testing av utstyr og enda mer jobbing med tekniske detaljer var innholdet i de fem isøktene vi fikk i Thialf fra mandag til torsdag. Moro å kjenne at får mer og mer følelse på isen og at en kan jobbe mer med tekniske ting for hver gang. Har ikke fått helt orden på alt utstyret enda, men håper at jeg i løpet av perioden på Hamar (31.juli-16.august) skal ha dette på plass.

På fredag dro jeg på fjellet, og igår var jeg på en 7,5 timers lang fjelltur. Knallfin tur i frodig og vill natur! Jeg gikk i Fødalen og i Iungsdalen, og dette er et område som kan anbefales til alle glade turgåere!
01.07.2009: Is under beina!
Kom natt til tirsdag igjen fra Nederland, hvor jeg har testet skøytene igjen på isen i Thialf. Det var skikkelig moro å få isfølelsen tilbake, og selv om det kun var fire økter på is så var dette verdifult. Jeg testet ut ny skøytesko og nye stål under oppholdet, og fant da ut at det trengs noen justeringer før ting er "helt på stell". Målet må være at dette er på plass når isen på Hamar starter i slutten av måneden. Før det skal jeg enda en tur til treskolandet!
26.06.2009: Snart klar for is!
I dag reiser jeg til Nederland for å gå på is. Thialf åpner i morgen, og jeg blir i første omgang der til mandag kveld. Primært reiser jeg for å teste ut nytt utstyr (både sko og stål) og jeg gleder meg til å få følelsen med isen igjen!

Ellers går treninga bra. Jeg merker lite til tannoperasjonen jeg gjorde for 10 dager siden. På mandag gikk jeg til Skorpebu i Hallingdalen. Vanvittig flott tur! Masse snø igjen i fjellet fortsatt og på det høyeste så var vi på 1682moh. Det er ny "pers" i Norge!
16.06.2009: Visdomstann...
I går fjernet jeg en visdomstann som jeg har slitt med i lengre tid. Betennelse i tannkjøttet rundt tanna har ofte plaget meg, og jeg er lettet over å endelig ha fått ut tanna. Har ventet i det lengste med å gjøre dette, da jeg måtte fjerne fire tenner i fbm.tannregulering for noen år siden og hadde derfor egentlig behov for tyggeflaten. Er blitt satt på en antibiotikakur så må holde meg unna trening i noen dager.
13.06.2009: 8 mnd igjen...
I dag er det 8 måneder igjen til OL`s første skøytedistanse gåes... Tida flyr, jeg trener godt og mye om dagen. Kroppen kjennes ut som tåler treninga godt og jeg er motivert for å legge ned jobben som kreves for å gå fort i Vancouver.

Har også jobbet mye med å få det økonomiske på plass i de siste ukene, og nå ser det ut som vi snart er i havn. Siden sist har vi signert avtale med Tronrud Gruppen som vil være med som en av hovedsponsorene i neste sesong. Vi er meget fornøyde med å få med Tronrud Gruppen på laget i OL-sesongen og ser fram til et godt samarbeid!

På mandag skal jeg operere ut en visdomstann jeg lenge har slitt med, så får vi se da om jeg blir mindre vis av det...
02.06.2009: Ei fin helg!
På lørdag kjørte jeg Randsfjorden rundt, et 155km langt sykkelritt. Var kjempeheldige med været, svært lite vind langs hele fjorden og skyfri himmel satte ei flott ramme rundt arrangementet. Jeg fulgte planen min om å kjøre helt rolig, og kom i mål etter 4t45min. Men jeg skal ærlig innrømme at jeg hadde lyst til å "gi på" underveis,- rart hva et startnr kan gjøre med en! Men etterpå er jeg svært fornøyd med at jeg kjørte såpass rolig,det ble uansett ei bra treningsøkt. Har aldri sykla ritt før, så var spent på hvordan det ville gå i forhold til å posisjonere seg i et stort felt. Dessverre har det lett for å bli velt i så store felt, så målet var å komme seg helskinnet gjennom. Det klarte jeg!
På søndag ventet nok en rolig sykkeltur, før jeg dro opp på hytta på Fjorda. Skikkelig godt å komme oppå der. Legge igjen tlf på hytta og ta med fiskestanga ut på ei øy... Var heldig denne gangen og mamma og jeg fikk opp en fin ørret i felleskap!
I går jogga jeg lett en tur på hytta før jeg tok sesongens første bad! Er ingen "badenymfe" men 18C var helt ok temperatur...Deretter bar det rett på grilling til tante og onkel. Veldig god mat og ikke minst veldig hyggelig å treffe store og små i slekta igjen
29.05.2009: Utfordringer
En trenger noen nye utfordringer i blant, og forrige mandag gikk jeg Mørkgånga. Det er en bratt og smal stein-skrent i mellom to berg. Jeg er ikke veldig begistra for høyder i utgangspunktet, men jeg syns det var en spesiell og spennende opplevelse! Været var veldig fint også, så utsikten da vi kom opp var helt fenomenal! Hvis du ønsker å vite mer om dette særegne stedet, så klikk deg inn på http://www.kjentmannsmerket.org/Morkganga.htm I morra er det duket for en ny utfordring. Randsfjorden Rundt på sykkel...Første sykkelrittet jeg deltar i, og siden det er hele 155km langt så tar jeg ingen sjanser på å gå i kjeller`n i morra, men satser på å sitte i ei gruppe som har som mål og kjøre på 5t. Det blir uansett ei bra treningsøkt!!
25.05.2009: Banken er med!
Som i fjor, vil Sparebank 1 Jevnaker være hovesponsor for teamet denne sesongen! Det er meget gledelig at de ønsker å være med oss i sesongen som kommer, og dette samarbeidet er helt avgjørende for vår satsning. Det er utrolig viktig å ha gode samarbeidspartnere med på "laget", for å kunne ha muligheten til å forberede seg best mulig. Forøvrig så går det bra med treninga, jeg har kommet godt i gang og syns det er godt å ha litt struktur på hverdagen igjen!
05.05.2009: Testing
Da er første test for sesongen 2009/10 ferdig, og testresultatene var helt på det jevne for denne tiden av året. Laktatprofilen var ganske bra, og på O2-testen sleit jeg litt med å komme ordentlig opp. Men dette bekymrer meg ikke, fordi det er mange aspekter som kan spille inn på max-testen. Det som er postivt er at jeg gjør en ganske bra melkesyreprofil, og det til tross for at det ikke har vært mange turer på beina så langt i år. Arbeidsøkonomien blir helt sikkert noe bedre etter noen flere langturer i skog og mark! Men, nå er vi er igang!
01.05.2009: Klar til innsats!
Etter et par hektiske dager på skolen ifbm. eksamen, var det veldig lærerikt og inspirerende å få med seg foredragene til Randi Skaug og Egil Søby i Oslo på onsdag. Det var skikkelig bra, og det ga meg et lite spark bak! I dag har jeg hatt min første skøyteøkt for sesongen! Og det kjennes! Etter såpass lang tid vekk fra skøytetreninga så er det ikke så mye som skal til før det begynner å verke godt i "gamle" muskler som nå på jobb igjen. Til tross for at det var første gangen i skøytestilling på en lang stund, så hadde jeg en veldig god økt. Teknikken kjentes bra ut, og i følge treneren så stemte følelsen min godt med det han så. Så da er vi igang, kommer til å bli noen fine uker framover nå med mye rolig basetrening som skal få kapasiteten opp igjen. På tirsdag skal jeg ta O2-test på toppidrettssenteret. Jeg trur vinteren har gjort meg godt, og det blir moro å se hvor jeg står hen for øyeblikket.
27.04.2009: Skarverennet!
På lørdag deltok jeg i det 38km lange Skarverennet, et skirenn som går fra Finse til Ustaoset. Dette er fjerde året på rad jeg går og jeg må si TUSEN TAKK til gjengen på Ustekveikja Energi for ei flott helg på Geilo! Det var artig men hardt å gå. Det flotte været gjorde sitt til at forholdene i løypa ble ganske tunge, og jeg måtte presse max for å sikre meg noen veddemål jeg hadde satt opp på forhånd... Visste at de tre gutta jeg hadde vedda med, kom bak og var sultne på å ta meg igjen (gutta starter 15min bak jentene), så kunne aldri slappe av uti løypa! Men artig å kunne være i stand til å presse kroppen over såpass lang tid også! Jeg brukte 2t31min på strekningen, og det holdt akkurat til å vinne veddemåla! På fredag starter jeg opp igjen med organisert trening igjen, fram til det er det et par eksamen jeg må igjennom...
16.04.2009: Oppvarming
Etter en fin påskeferie har jeg nå så smått startet å trene litt igjen. Dvs. det ble mange fine skiturer i påsken også, så å holde meg helt i ro har jeg ikke klart. Det er rart med det, når en er vant til å trene mye så blir det et lite tomrom i de dagene som ikke inneholder trening. Men jeg trur jeg har hatt godt av å gjøre litt andre ting og ikke minst treffe venninner og kamerater igjen! De siste ukene før mai blir brukt som "oppvarming" til treningshverdagen starter igjen 1.mai. Treninga vil fortsatt være helt lett og av lystbetont karakter. I går var jeg ute å testa sykkelen igjen. Skikkelig moro! I morra har jeg tenkt meg på ski en tur, må få inn et par skøyteøkter til før Skarverennet den 25.april. Har noen veddemål gående der, så best å stille forberedt...
05.04.2009: Påskeferie!
For en start vi har hatt på påsken i år!! Vindstille, blå himmel og steikende sol er passende stikkord på de to siste dagene. I går var jeg på Kvitfjell og sto på ski! Er fem år siden sist jeg hadde alpinskia på, men det var skikkelig kult og jeg skal i allefall ikke la det gå like lang tid før jeg kjører ski neste gang! Kom meg helskinna fra det også, etter å fått god teknikkhjelp fra noen av søskenbarna mine! I dag har jeg vært i Nordmarka og gått på ski til Kikut. Har vært der sommerstid med terrengsykkel som fremkostmiddel, men aldri vært der med ski før, så det er moro å ha gjort. På slutten tok jeg feil i et kryss, og det gjorde at turen ble enda lengre, men det gjorde forsåvidt ingen ting på en så flott dag! Jeg ønsker alle en riktig god påske!
02.04.2009: Oppsummering
Nå har det gått litt tid siden 5000 meteren i Vancouver og jeg har fått ting litt på avstand. Sesongen sett under ett er jeg meget godt fornøyd med! På forhånd hadde jeg ikke de største forventningene. Jeg prøvde å være realistisk når jeg satte opp målsetningene mine for sesongen, fordi jeg veit at det tar tid å komme tilbake etter å ha vært ute en lang stund. Når jeg starta med treninga for et års tid siden var jeg slett ikke sikker på om jeg noen gang ville klare å komme tilbake til "godt, gammelt nivå". Men jeg ville ikke gi meg uten å først ha forsøkt et nytt og annet opplegg, og jeg har ikke angra et sekund på avgjørelsen jeg tok da. Må takke Knut Andreas og Hans Trygve for alle gode diskusjoner og ikke minst oppfølging gjennom hele sesongen! Vi hadde ingen garanti for at vi skulle lykkes. Men i år har jeg trent mer etter hjerte- og magefølelsen, og programmet har blitt lagt på mine egne premisser. Og det jeg kanskje er aller mest glad for, er at jeg har fått tilbake gleden med å konkurrere på skøyter igjen. Det høres kanskje rart ut, men jeg er letta og glad for at jeg klarer å bli skikkelig sliten igjen og at jeg blir nervøs før start! Jeg tar det som et tegn på at jeg holder på med noe som betyr mye for meg, og at jeg ikke er helt likegyldig til hvordan det går. Jeg føler jeg har vokst mye på dette året. Jeg har tatt mer ansvar enn noen gang før, for meg sjøl og egen prestasjon og jeg har vokst på å måtte gjøre nettopp det!

Det har vært mer jobb og mer krevende å stå på egne bein, men det skal ikke være like behagelig og komfortabelt hele tida. Da kan en lett bli slapp og ta ting for gitt! Jeg har ikke akkurat hatt mange topp-prestasjoner på skøytebanen i løpet av de to siste årene, så da er det litt lettere å glede seg over noen små framskritt fra helg til helg! Jeg syns jeg har fått et stort løft gjennom hele sesongen, og det er skikkelig moro at jeg begynner å kjenne igjen noen av de samme følelsene når jeg gikk de siste løpene i år, som noe à la det jeg følte i 2006-sesongen. Da veit jeg at jeg er på rett vei! Men det er fortsatt en del å ta tak i, så jeg kan ikke ligge på latsida før neste sesong! Takk til alle som har fulgt meg i skøytesesongen 2008/2009! Det setter jeg pris på!
20.03.2009: Late dager
Nå har jeg kommet meg vel hjem fra VM, og har brukt noen dager på å rydde vekk alle bagene fra diverse turer i årets sesong... Så langt i denne uka har jeg kun fått trent en gang, og da var jeg på en lenge etterlengta skitur! Første tur med ski på beina i år, og jeg håper på mange flere turer før snøen går bort! Etter onsdagen har jeg imidlertid måtte holde meg i ro, helt ufrivillig, da jeg har pådratt meg en forkjølelse. Det er ikke den verste tida å få noe sånt på nå, og det burde være enda enklere å bruke tid på skolearbeid siden jeg ikke får vært så mye ute om dagen. Men nei, jeg har lett for å fikse på andre ting istedet for å åpne skolebøkene. Jeg skal ta meg sammen nå, og starte på oppgaven som skal leveres inn neste fredag. Skal bare på butikken og handle litt mat først....
14.03.2009: Sesongslutt...
Da er sesongen 2008/09 historie. Skulle gjerne ha avslutta en god sesong på en litt bedre måte, enn hva som var tilfellet i dag. 5000m var et tungt løp, fra start til mål. Etter den gode 3000m min på torsdag, hadde jeg virkelig trua på at jeg kunne gjøre en god figur på dagens 5000m. Hvorfor jeg ikke fikk det til idag, har jeg imidlertid ingen god forklaring på. Kanksje var jeg for passiv fra start, kanskje hadde jeg bare ikke dagen. Jeg veit ikke. Men det er lite å gjøre med det nå, og jeg må bare legge det løpet bak meg. Det er bedre å tenke på alle de gode opplevelsene jeg har hatt i år,å se framover mot nye oppgaver. Når jeg ser sesongen under ett, må jeg være fornøyd. Å etablere meg blant de 10 beste på de lengste distansene var ikke noe jeg så for meg da jeg startet på nytt opplegg i fjor vår. Det er mye jeg kan ta med meg fra denne sesongen, når jeg skal legge planen for neste sesong om ikke så altfor lenge. Må også få gratulere Bøkko`n med to flotte sølv-medaljer så langt i mesterskapet!!